tel1. +48 501 46 48 10 | tel2. +48 517 190 138 | pon-pt w godz. 10:00-18:00
e-mail: info@podrozesylvia.pl

Bella Italia i pizza!

Dziś troszeczkę o ulubionej przez wszystkich kuchni czyli kuchni włoskiej. Włochy podzielone są na 20 regionów i przejeżdżając z jednego regionu do drugiego, możemy poczuć się jakbyśmy byli w innym kraju; inne krajobrazy, architektura, kultura a nawet język… Wszystko to za sprawą bardzo bogatej historii tych terenów. To samo dzieje się z kuchnią włoską, każdy region ma swoją tradycyjną kuchnię. Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Każdy region Italii ma swoje własne kulinarne specjały – Florencja słynie z dań mięsnych, Turyn z dań z kurczakiem w roli głównej, a Bolonia z sosu bolognese, Neapol to ojczyzna tradycyjnej pizzy i spaghetti, z Sycylii i Sieny pochodzą najlepsze włoskie desery, a Emilia-Romania szczyci się faszerowanymi pierożkami. Jednak niezależnie od tego, które danie wybierzemy, jest coś, co je łączy…i w tym artykule chcemy skupić się nie na różnicach, tylko na tym co łączy Włochów 🙂. Zapewne znacie kolory włoskiej flagi narodowej, składającej się z trzech kolorów: zielonego, białego i czerwonego. Zielony kolor oznacza wolność, nadzieję i krajobraz śródziemnomorski, biały – wiarę katolicką i ośnieżone szczyty Alp, czerwony – męstwo i krew tych, którzy walczyli o zjednoczenie Włoch. Miłośnicy kuchni włoskiej mają nieco inną interpretację i tłumaczą te kolory w następujący sposób: czerwony jak pomidor (pomodoro), biały jak mozzarella, a zielony jak bazylia (basilico). Jak Wam podoba się ta interpretacja? Nam bardzo 🙂. Kuchnia włoska obfituje w różnego rodzaju przyprawy. Bez oregano, bazylii, pieprzu, estragonu, tymianku, rozmarynu i różnych innych ziół, dania włoskie tracą swoją magię! Podstawą potraw są też pomidory, cebula, czosnek, oliwa z oliwek i oliwki. Powszechnie stosuje się szynkę parmeńską, ryby, owoce morza i oczywiście dobrej jakości sery – oczywiście włoskie takie jak: parmezan, mozzarella, ricotta i mascarpone. Gdybyśmy jednak mieli wybrać dania, które kojarzą się nam z włoskimi wakacjami i włoską kuchnią, z pewnością powiedzielibyśmy: pizza:).
Pizza, czyli cienki placek z różnymi dodatkami, znana była już w starożytnej Grecji. Wówczas mieszkańcy tego państwa raczyli się płaskimi plackami z mąki i wody, posmarowanymi oliwą, czosnkiem i posypanymi świeżymi lub suszonymi ziołami. Ten placek zrobił furorę wśród Rzymian. Przenieśli sztukę wypiekania płaskich placków do siebie i nazwali focaccią. Kiedy w XVII wieku do Europy sprowadzono pomidory, to warzywa te natychmiast pojawiły się na pizzy. Najbardziej popularna włoska pizza o nazwie margherita powstała w Neapolu. Kiedy to w 1889 roku miasto odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka z ze swoim mężem, to jeden z lokalnych piekarzy przygotował na ich cześć placek zdobiony dodatkami w narodowych barwach, czyli bazylią, mozzarellą i pomidorami. Tak powstała najprostsza pizza nazwana Margherita – od imienia królowej. Do dziś jest serwowana w najstarszej pizzeri w Neapolu o nazwie Antica Pizzeria Port’Alba:)